poniedziałek, 28 listopada 2016

Solanka



Solanka(ros. солянка) – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Łączy w sobie cechy Soczi i zupy ogórkowej. Solankę uważano za potrawę chłopską. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom. Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki, zazwyczaj też kapustę. Główny składnik zupy powinien być złożony z kilku odmian, a więc w solance mięsnej stosuje się kilka gatunków mięs (obsmażonych, gotowanych, wędzonych) i wędlin.*


Składniki:


1,5 l wody
200 g kiełbasy
125 g wędzonego boczku
2 duże marchewki
1 duża cebula
1 pietruszka
mały seler 
por
5 kiszonych ogórków
1 łyżka masła
200 g koncentratu pomidorowego
100 g czarnych oliwek
1 czubata łyżka kaparów
5 zieli angielskich
4 liści laurowych
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 małej łyżeczki soli
pieprz 
cytryna
koperek, natka pietruszki
śmietana 18%


Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, a boczek w cienkie paski. Wrzucić do dużego garnka i podsmażać kilka minut aż tłuszczyk się wytopi. Dodać łyżkę masła oraz posiekaną drobno cebulę. Podsmażać co chwilę mieszając przez ok 5 minut lub do momentu kiedy cebula się zeszkli. Do garnka wrzucić obrane i posiekane drobno warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Smażyć by warzywa zmiękły. Dodać pokrojone w plasterki ogórki, czubatą łyżkę kaparów, 100 g oliwek. Całość chwilę podsmażać. Następnie dodać liście laurowe, ziela angielskie i 2 ząbki czosnku i zalać 1,5 l wody. Do zupy dodać także koncentrat pomidorowy. Dokładanie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie doprawić zupę solą i pieprzem (pamiętając że ogórki są słone). Zupa powinna być lekko słona i jednocześnie kwaśna. Jeśli zupa nie jest zbyt kwaśna można do niej dolać nieco wody z ogórków lub doprawić ją sokiem z cytryny. Gotową zupę posypać posiekanym koperkiem lub natka pietruszki. 








*https://pl.wikipedia.org/wiki/Solanka_(zupa)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz