piątek, 4 listopada 2016

Makaron z cukinii w sosie szpinakowo-śmietanowym


Makaron jak się okazuje to nie tylko produkt z mąki. Dzisiaj obalamy mit i serwujemy "makaron" z cukinii. Rewelacja, bo i gotować nie trzeba, nie wykipi ;) Super zdrowy obiad w 10 minut, a wariacje z sosami ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Dziękujemy Magdzie za przepis i pozdrawiamy.


Składniki dla 2 osób:

2 małe cukinie
udko z pieczonego kurczaka
2 garście świeżego szpinaku
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
szklanka śmietanki 30%
sól, pieprz


Cukinie obrać i pokroić obieraczką na długie plasterki. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę poddusić. Kurczaka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie cząstki, dodać do szpinaku, podgrzać, całość podlać śmietanką i przyprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem wrzucić "makaron" z cukinii, aby się zagrzał.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz