Babeczki ze szpinakiem i mozzarellą Patrycji
Szpinak lubi czosnek i ser, a my uwielbiamy to połączenie, dlatego Patrycji udało się stworzyć szybkie przekąski szpinakowe. Postarała się dziewczyna i wyczarowała nam małe co nie co z ciasta francuskiego.
Składniki:
1 ciasto francuskie
300 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 sztuka mozzarelli w kulce lub mini mozzarella
sól
pieprz
Mrożony szpinak, rozmrażać na patelni z łyżką masła. Dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dusić do całkowitego odparowania wody, ostudzić. Ser pokruszyć i dodać do chłodnego szpinaku, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka nieco większe od formy na muffiny. Dołki w formie na muf finy wysmarować tłuszczem i wylepić je ciastem francuskim. Napełnić każdą foremkę farszem szpinakowym do ¾ wysokości.
Pozostałe ciasto francuskie pokroić na paski i utworzyć kratkę na każdej babeczce. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz