środa, 30 listopada 2016

Krasnostawskie pierogi


Dzisiaj totalny freestyle kulinarny i zobaczcie co nam wyszło. Tanio, dużo, smacznie i do tego lokalnie. Lokalnie, bo sobie sami je wymyśliliśmy. A spróbować musicie to już wiecie na 100%. Smaczniastego życzymy!


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka dobrze ciepłej wody
2 łyżki śmietany 
½ łyżeczki soli

Farsz:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka masła
kilka pęczków koperku
sól
pieprz


Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, dodać do ziemniaków. Koperek umyć i drobno posiekać dodać do farszu. Wszystko dokładnie razem wymieszać doprawić do smaku pieprzem i solą. 
Mąkę przesiać na stolnicy, dodać sól, wodę i olej. Zagnieść ciasto, starannie wyrobić. Podzielić na dwie części, przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą część dosyć cienko wałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i formować pierogi. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać ze śmietaną lub polane roztopionym masłem. 

















2 komentarze: