sobota, 26 listopada 2016

Pljeskavica



Pljeskavica, zwykle kojarzona jest z Serbią. Jednak jest również bardzo znana we wszystkich krajach bałkańskich. Wszędzie spotyka się wiele wariacji w sposobie jej przygotowania. Zazwyczaj mięso mielone, które wykorzystuje się to jagnięcina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina. Jest to taka odmiana naszego rodzimego mielonego. My wzorując się na Robercie Makłowiczu przygotowaliśmy naszą wersję tego specjału. Zapraszamy.



Składniki:

400 g mielonej wieprzowiny 
1 czerwona cebula
kilka plastrów wędzonego sera żółtego
½ łyżeczki sody
pieprz
sól
olej do smarowania rusztu

Do mięsa dodać sodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Starannie i długo wyrabiać, podlewając nieco wodą. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, wymieszać i odstawić przykryte najlepiej na całą noc do lodówki. Wilgotnymi dłońmi brać w dłoń porcję mięsa, spłaszczyć ją, układać na każdej plaster sera, przykrywać następną spłaszczoną porcją mięsa i formować kotlety o kształcie hamburgera, dokładnie zamykając ser w środku. Odłożyć je na godzinę do lodówki. Piec z obu stron, kładąc na posmarowanym olejem ruszcie, lub smażyć na patelni grillowej. Podawać z pieczywem i pastą z pieczonej papryki i bakłażanów. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz