Pljeskavica
Składniki:
400 g mielonej wieprzowiny
1 czerwona cebula
kilka plastrów wędzonego sera żółtego
½ łyżeczki sody
pieprz
sól
olej do smarowania rusztu
Do mięsa dodać sodę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Starannie i długo wyrabiać, podlewając nieco wodą. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, wymieszać i odstawić przykryte najlepiej na całą noc do lodówki. Wilgotnymi dłońmi brać w dłoń porcję mięsa, spłaszczyć ją, układać na każdej plaster sera, przykrywać następną spłaszczoną porcją mięsa i formować kotlety o kształcie hamburgera, dokładnie zamykając ser w środku. Odłożyć je na godzinę do lodówki. Piec z obu stron, kładąc na posmarowanym olejem ruszcie, lub smażyć na patelni grillowej. Podawać z pieczywem i pastą z pieczonej papryki i bakłażanów.
Komentarze
Prześlij komentarz