piątek, 11 listopada 2016

Faszerowane piersi z kurczaka a'la Przemek


Faszerować można prawie wszystko i jak wiecie wieloma składnikami. Dzisiaj Przemuś zaprezentował nam swój pomysł na filet z kurczaka faszerowany. My kupujemy to, bo smak i aromat są zachwycające, a wygląd po prostu rewelacja. Ten nasz Przemek to na specjalistę od drobiu nam wyrasta, czekamy na jego nowe przepisy. Jesteśmy ciekawi, a Wy?? 


Składniki:

2 piersi z kurczaka
1,5 łyżki przyprawy do kurczaka
1 łyżka musztardy
100 g sera camamber
4 pomidory suszone
olej 

Sos: 
2 łyżki oleju 
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g pieczarek
2 pomidory
½ pęczka natki pietruszki
100 g śmietanki kremówki
sól
tymianek
papryka słodka
chili


Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, naciąć wzdłuż, tworząc kieszeń i natrzeć przyprawą do kurczaka połączoną z musztardą i olejem. Następnie kurczaka nadziać pokrojonym serem, wymieszanym z pokrojonymi suszonymi pomidorami, spiąć wykałaczką. Obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 160°C.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, podsmażyć drobno pokrojona cebulę, przeciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki. Po 5 minutach dodać pomidory i posiekaną natkę, całość doprawić do smaku. Piersi z kurczaka pokroić w plastry i podawać z sosem. 













2 komentarze:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nasz Przemek to zdolniacha. Ale to danie nie tylko wyglądało smakowało równie dobrze :). Pozdrawiamy

      Usuń