poniedziałek, 14 listopada 2016

Ciasto ze śliwkami i śmietanową pianką


Ciasto prawie jak zapiekanka ze śmietanką przyrumienioną. Nam bardzo podpasowało, bo i ciasto kruche i smak śliwek lubimy, a ta warstwa na górze ma ciekawy smak. Kolejne nasze ulubione ciasto ze śliwkami.


Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl mąki
3 żółtka
1/2 margaryny
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta

Nadzienie:
1 kg śliwek
cukier waniliowy
1 duża śmietana 18%
2 jajka i piana z białek z ciasta
1/2 szkl cukru pudru


Składniki na ciasto kruche zagnieść i schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto i posypać bułką tartą. Na tak przygotowany spód ułożyć pokrojone w połówki śliwki i posypać cukrem waniliowym, a następnie podpiec. Śmietanę wymieszać z jajkami i białkami ułożyć ja na śliwkach i całość piec w temp. 180 stopni przez ok 25 min.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz