środa, 23 listopada 2016

Muffiny dyniowe



Nie bylibyśmy sobą a zwłaszcza nasza jedna sorka gdybyśmy nie uczynili muffinek z dodatkiem dyni. (Ciekawe czy na święta będą z rybą ha ha). Lekko wilgotne, mięciutkie w środku i chrupiące na górze. Myślimy że przypadną do gustu wielu z was, bo nasza sorka wprost je uwielbia.


Składniki:


Mokre:
1 1/2 szklanki startej na grubych oczkach dyni 
2 jajka
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka 
3 łyżki płynnego miodu

Suche:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka posiekanych orzechów 

Dodatkowo:
1 banan.
pestki dyni


Mokre składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać łyżką. Suche składniki połączyć w drugiej misce i również wymieszać. Połączyć mokre i suche składniki i wymieszać łyżką, aż ciasto będzie miała jednolitą konsystencję bez grudek. Blaszkę wyłożyć papilotkami. Nalewać po jednej łyżeczce ciasta do każdej foremki, kłaść po jednym grubym plasterku banana i przykrywać kolejną porcją ciasta tak, by foremki były zalane do 3/4 ich wysokości. Posypać pestkami dyni. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 18-20 minut. Jeść po całkowitym ostudzeniu. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz