wtorek, 10 maja 2016

Zupa brokułowa z makaronem



Brokuły, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami. My dzisiaj użyliśmy do sporządzenia pysznej zupy brokułowej, którą polecamy.



Składniki:

1 brokuł
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżeczka masła 
1 por 
1,2 l bulionu warzywnego
100 g drobnego makaronu
100 ml słodkiej śmietanki
szczypior
sól
pieprz


Marchew i pietruszkę pokroić w talarki. Seler w kostkę, pora w półplasterki. Warzywa podsmażyć na maśle, zalać bulionem warzywnym i gotować. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodać makaron i gotować do jego miękkości. Brokuł podzielić na różyczki, dodać do zupy i gotować jeszcze 5 min. Całość zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku, posypać posiekanym szczypiorkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz