środa, 25 maja 2016

Tarta na francuskim spodzie


Jedną tartę ze szparagami już mieliśmy na blogu, drugą zrobiliśmy z kurczaczkiem i jajkami na twardo oraz ku uciechy oka pomidorkami. Wyszła jak wszystko u nas, wspaniała ;) Polecamy do zrobienia póki szparagi są dostępne.


Składniki:

płat ciasta francuskiego
pęczek szparagów zielonych
300 g drobiu (filet lub podudzia)
3 jaja
gałązka pomidorków koktajlowych
100 g sera żółtego
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
suszona bazylia


2 jaja ugotować na twardo, ostudzić. Mięso pokroić w drobną kostkę, podsmażyć przyprawiając solą i pieprzem. Szparagi zblanszować w garnku zanurzając łodygi do 3/4 wysokości od dołu. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, wyłożyć mięso, główki szparagów, jaja pokrojone w plasterki i pomidorki przekrojone na pół. Śmietanę wymieszać z jajem, bazylią, solą i pieprzem oraz serem startym na tarce, zalać tartę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 25-30 minut.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz