Rureczki z rabarbarem
Sezon rabarbarowy w pełni, trudno nie korzystać z dóbr natury. Rabarbaru w postaci ciasteczek jeszcze u nas nie było, dlatego nadrabiamy zaległości. Małe, poręczne, kruchutkie, doskonałe do popołudniowej herbatki, lub na piknik z rodziną.
Składniki:
Ciasto:
180 g mąki pszennej
70 g śmietany kremowej 18%
30 g chłodnego masła
1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu pomarańczowego
Dodatkowo:
200 g rabarbaru
70 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do dekoracji
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, następnie zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 3 godziny. Rabarbar umyć, osuszyć, następnie obrać. Łodygi pokroić w cienkie słupki (ok. 7 cm dł.), posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty (bok 7 cm) na których układać słupki rabarbaru. Dwa przeciwległe boki ciastka posmarować wodą albo białkiem i zlepić po środku. Ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 25 minut. Upieczone i ostudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz