czwartek, 26 maja 2016

Rabarbarowe muffiny z nutką cynamonu

Kolejne muffinki rabarbarowe na naszym blogu. Tym razem w towarzystwie cynamonu, który doskonale się komponuje z kwaśnym warzywem jakim jest rabarbar. Połączenie tych smaków przywodzi na myśl lato, beztroskę i lekki powiew ciepłego wiatru kojarzący się z wakacjami.


Składniki:

2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
1 szklanka mleka 2% z dodatkiem dwóch łyżeczek octu winnego
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 laska wanilii
3 laski rabarbaru (pocięte na kawałki półcentymetrowe)

Dodatkowo: 

1/3 szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka roztopionego masła



Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Osobno połączyć składniki suche (mąkę, cukier, proszek, soda, sól) i mokre (mleko, olej, jajko, wanilia).Wymieszać dokładnie obie frakcje razem i dodać rabarbar. Napełnić foremki do muffinek i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Wyłączyć piekarnik. Składniki dodatkowe połączyć razem i posmarować z wierzchu jeszcze ciepłe muffiny, przetrzymać w piekarniku jeszcze 5 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzić.














2 komentarze: