piątek, 6 maja 2016

Tarta z rabarbarem i migdałami



Rabarbar jest niskokaloryczny oraz jest cennym źródłem błonnika, a co więcej ma właściwości antynowotworowe. Niestety rabarbar  zawiera też kwas szczawiowy, który w nadmiarze jest szkodliwy - osłabia kości i zęby. Warto w tym przypadku zastosować się do zasady: co za dużo to nie zdrowo! Kwas szczawiowy ulega rozkładowi przy obróbce termicznej, więc śmiało raz na jakiś czas, możemy upiec ciasto z rabarbarem, czy użyć go do wszelkiego rodzaju napojów, deserów i posiłków.


Składniki:


1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
3 żółtka
1,5 łyżki jogurtu greckiego

Beza:
3 białka
90 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
450 g rabarbaru
2 łyżki cukru
płatki migdałowe


Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło, rozcierać do uzyskania kaszki. Dodać jajka, cukier oraz jogurt, zagnieść ciasto. Uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie ciastem wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 170 stopni w przez 15 minut. Ciasto wyjąć do lekkiego przestudzenia.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cukrem. Na przestudzony spód wyłożyć rabarbar. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Następnie na rabarbar wyłożyć ubite białka, całość oprószyć  płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 minut. Po 15 minutach przykryć tarte z góry papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz