Babeczki ze szpinakiem
Szpinak już u nas gościł wiele razy, zwłaszcza w potrawach przygotowywanych przez jedna z klas technikum, która jest wielbicielem szpinaku. Tym razem efektownie wyglądające i smakujące babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-szpinakowym pieczone w kokilkach.
Składniki (4 babeczki):
1 op ciasta francuskiego
300 g świeżego szpinaku
2 łyżki żółtego sera
2 łyżki tartego sera mozarella
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 łyżka sezamu
Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie przełożyć je do miski. Na tej samej patelni, dodając kolejną łyżkę masła zblanszować świeży szpinak. Odcisnąć go bardzo dobrze na sitku i posiekać . Zmieszać w misce z mozzarellą, tartym parmezanem, cebulą z czosnkiem i przyprawami, dodać jajko i wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części. Kawałki ciasta układać w kokilkach tak, żeby ciasto lekko wystawało za kokilkę. Nałożyć do środka farsz i ugnieć go lekko za pomocą łyżki. Brzegi ciasta zawinąć na farsz, całość posmarować rozmieszanym jajkiem posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz