środa, 4 maja 2016

Babeczki ze szpinakiem


Szpinak już u nas gościł wiele razy, zwłaszcza w potrawach przygotowywanych przez jedna z klas technikum, która jest wielbicielem szpinaku. Tym razem efektownie wyglądające i smakujące babeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo-szpinakowym pieczone w kokilkach. 



Składniki (4 babeczki):

1 op ciasta francuskiego
300 g świeżego szpinaku
2 łyżki żółtego sera
2 łyżki tartego sera mozarella 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 łyżki masła
1 łyżka sezamu


Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Podsmażyć  pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie przełożyć je do miski. Na tej samej patelni, dodając kolejną łyżkę masła zblanszować świeży szpinak. Odcisnąć go bardzo dobrze na sitku i posiekać . Zmieszać  w misce z mozzarellą, tartym parmezanem, cebulą z czosnkiem i przyprawami, dodać jajko i wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części. Kawałki ciasta układać  w kokilkach tak, żeby ciasto lekko wystawało za kokilkę. Nałożyć do środka farsz i ugnieć go lekko za pomocą łyżki. Brzegi ciasta zawinąć na farsz, całość posmarować rozmieszanym jajkiem posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30 minut. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz