sobota, 28 maja 2016

Słodko-kwaśne udka z kurczaka


To jest danie, które przypadło nam do gustu, bo i słodkie i kwaśne. A my bardzo lubimy połączenia mięsa ze słodkimi dodatkami. Danie bardzo proste w wykonaniu, no takie dania to my lubimy, czego i Wam życzymy.


Składniki:

1 kg udek kurczaka
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanej cebuli
2 łyżeczki soli czosnkowej
50 ml octu z białego wina
250 ml ketchupu
4 łyżki sosu sojowego
600 g ananasów z puszki
50 g cukru trzcinowego



Udka umyć, osuszyć i ułożyć na natłuszczonej blaszce.  W miseczce wymieszać imbir, paprykę cebulę i sól czosnkową, dodać ocet winny. Połową sosu posmarować udka i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Odwrócić mięso i posmarować reszta sosu i zapiekać kolejne 15 minut. Sporządzić drugi sos: wymieszać ketchup z sosem sojowym, posiekanym ananasem i cukrem. Polać udka i piec jeszcze 30 minut. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz