niedziela, 15 maja 2016

Muffiny rabarbarowe w czapeczkach


Mimo, że ciepło my proponujemy muffiny w czapeczkach. nie takich prawdziwych oczywiście, ale bezowych. Kwaskowaty smak rabarbaru, przełamany słodyczą bezy doskonale się komponują  i super nam smakują. 



Składniki:


2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo: 
2 białka
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

300 g rabarbaru


Rabarbar umyć, pokroić w małe kawałki. Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na górze układać kawałki rabarbaru i łyżką nakładać czapeczki z piany. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz