Kluski serowe ze szpinakiem
Kluseczki szpinakowe, no tego to jeszcze u nas nie było... ale pojawiło się. Szpinak jest super i my to wiemy, do czego Was chcemy przekonać. W tej potrawie szpinak nie jest na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o smak, także dla "nieszpinakożerców" jest wprost idealne. Polecamy, bo warto się ze szpinakiem zapoznać bliżej.
Składniki:
400 g mrożonego szpinaku
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek masła
1 łyżka margaryny
300 g twarogu
150 g żółtego sera
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Rozmrożony szpinak dusić na 2 łyżkach masła, aż całkowicie odparuje wodę. Twaróg zmielić, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połowę sera żółtego wymieszać z twarogiem i szpinakiem, doprawić do smaku. Wsypać mąkę, wbić jaja, żółtka i wyrobić ciasto. Łyżką formować kluski i wrzucać je na osolony wrzątek. Gotować ok 3 minuty, od chwili gdy wypłyną. Układać w wysmarowanym margaryna żaroodpornym naczyniu, posypać wiórkami masła, tarta bułką i resztą żółtego sera. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz