Ciasto z rabarbarem i budyniem
Sezon rabarbarowy w pełni, więc Kulinarni maksymalnie go wykorzystują. I jak się okazuje jak zwykle smacznie, efektownie i kolorowo. Zachęcamy i Was do tego, bo naprawdę roboty przy tym ciastku niewiele, w przeciwieństwie do ilości przyjemności płynących z jego spożywania.
Składniki:
200 g ciastek owsianych
70 g masła
100 g rabarbaru
120 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 torebka budyniu waniliowego
500 ml mleka
1 galaretka
Ciastka dobrze pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć nimi dno formy i odstawić do lodówki. Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki i razem z cukrem zagotować, następnie zblendować. Żelatynę namoczyć, następnie dodać ją do rabarbaru i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć ostudzony rabarbar na spód ciastkowy. Budyń ugotować na pół litrze mleka. Ostudzony budyń wyłożyć na rabarbar. Odstawić do ostudzenia. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i ostudzoną wylać na budyń. Całość wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz