wtorek, 3 maja 2016

Ciasto z rabarbarem i budyniem


Sezon rabarbarowy w pełni, więc Kulinarni maksymalnie go wykorzystują. I jak się okazuje jak zwykle smacznie, efektownie i kolorowo. Zachęcamy i Was do tego, bo naprawdę roboty przy tym ciastku niewiele, w przeciwieństwie do ilości przyjemności płynących z jego spożywania. 


Składniki:

200 g ciastek owsianych 
70 g masła
100 g rabarbaru
120 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 torebka budyniu waniliowego
500 ml mleka
1 galaretka 


Ciastka dobrze pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć nimi dno formy i odstawić do lodówki. Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki i razem z cukrem zagotować, następnie zblendować. Żelatynę namoczyć, następnie dodać ją do rabarbaru i odstawić do ostygnięcia. Następnie wyłożyć ostudzony rabarbar na spód ciastkowy. Budyń ugotować na pół litrze mleka. Ostudzony budyń wyłożyć na rabarbar. Odstawić do ostudzenia. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i ostudzoną wylać na budyń. Całość wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz