wtorek, 31 maja 2016

Zapiekanka meksykańska



Myśląc o potrawie meksykańskiej przed oczami staje nam czerwona fasolka, kukurydza i czerwona papryka. Ale pamiętajcie, że to nasze oczy i nigdy w meksyku nie byliśmy. Dlatego nasza zapiekanka jest meksykańska a'la Kulinarni na tle polskich dmuchawców.

Składniki:


100 g ryżu
50 g wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
2 cebule
100 g selera
1 papryka zielona
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
200 g ugotowanego mięsa z kurczaka
150 g szynki wędzonej
3 pomidory
2 szklanki bulionu
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżka masła
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz


W rondelku o grubym dnie rozgrzać smalec, smażyć na nim 3-4 minuty drobno pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek, starty na tarce seler, pokrojone w plastry pieczarki i oczyszczona pokrojona paprykę, co jakiś czas mieszając. Dodać ryż, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć razem 3-4 minuty, wlać gorący wywar, wymieszać, zagotować, przykryć i dusić ok. 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać cienkimi warstwami ryż, przekładając pokrojona w kostkę szynką oraz mięsem z kurczaka i obranymi ze skórki pokrojonymi w kostkę pomidorami, fasolką i kukurydzą. Ostatnią warstwa powinien być ryż. Polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać  15-20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz