Zupa pieczarkowa z pęczakiem
Zupa pieczarkowa gościła już u nas w wielu postaciach i z rożnymi dodatkami. postanowiliśmy brnąć dalej, bo pieczarki to popularny składnik na naszym stole. dodatek pęczaku zamiast makaronu sprawia, że nasza zupa jest zdrowsza i nie jest nudna.
Składniki:
500 g pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
por
1 łyżka masła
4 ziemniaki
ziele angielskie
3 łyżki kaszy pęczak
łyżeczka lubczyku
sól
pieprz
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Następnie podsmażyć je na maśle, lekko oprószając solą. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zalać zimną wodą, dodajemy pokrojony w półplasterki por i kilka ziaren ziela angielskiego. Dodać sól i pieprz, zagotować i zmniejszyć płomień. Dodać podsmażone pieczarki, lubczyk i kaszę, gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie można zabielić śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz