niedziela, 8 maja 2016

Filet z kurczaka pod pierzynką


Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłego niedzielnego kotleta z z kurczaka. Kilka dodatkowych składników pokazuje, że nie zawsze trzeba iść na łatwiznę roztłuc mięso, opanierować i smażyć. Ciekawie i smacznie jest zapiekać mięso w ciekawym towarzystwie.
 

Składniki:


4 filety z kurczaka 
ketchup
1 cebula
100 g pieczarek
150 g startego żółtego sera
prażona cebula
sól
pieprz


Filety lekko rozbić na grubość ok. 1 cm, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, razem lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju. Wierzch kotleta posmarować ketchupem, układać na nim cebulę z pieczarkami. Następnie starty żółty ser, a na koniec prażoną cebulę. Całość zapiekać ok. 35 min w temperaturze 150°C. Podawać od razu po przygotowaniu.













2 komentarze:

  1. Wygląda i zapowiada się niezwykle apetycznie. Dzięki za inspirację na nowy sposób przygotowania kotleta. Bo zawsze tylko panierka w różnych wersjach przyprawowych u mnie gości :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam, proszę u nas jeszcze poszperać mamy też inne propozycje na kotlety bo nudy nie lubimy

      Usuń