niedziela, 8 maja 2016

Filet z kurczaka pod pierzynką


Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłego niedzielnego kotleta z z kurczaka. Kilka dodatkowych składników pokazuje, że nie zawsze trzeba iść na łatwiznę roztłuc mięso, opanierować i smażyć. Ciekawie i smacznie jest zapiekać mięso w ciekawym towarzystwie.
 

Składniki:


4 filety z kurczaka 
ketchup
1 cebula
100 g pieczarek
150 g startego żółtego sera
prażona cebula
sól
pieprz


Filety lekko rozbić na grubość ok. 1 cm, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, razem lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju. Wierzch kotleta posmarować ketchupem, układać na nim cebulę z pieczarkami. Następnie starty żółty ser, a na koniec prażoną cebulę. Całość zapiekać ok. 35 min w temperaturze 150°C. Podawać od razu po przygotowaniu.













4 komentarze:

  1. Wygląda i zapowiada się niezwykle apetycznie. Dzięki za inspirację na nowy sposób przygotowania kotleta. Bo zawsze tylko panierka w różnych wersjach przyprawowych u mnie gości :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam, proszę u nas jeszcze poszperać mamy też inne propozycje na kotlety bo nudy nie lubimy

      Usuń
  2. Czy 100g pieczarek i innych składników napewno starczy na 4 piersi z kurczaka ? bo na zdjęciu nawet więcej jest tych piersi jak 4.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wystarczy bo trzeba je dość cienko pokroić. Zdjęcia są tylko poglądowe, nasze grupy liczą ponad 10 osób więc czasami zdjęcia odzwierciedlają, podwójną lub potrójną porcję. Ale oczywiście jak ktoś lubi pieczarki to można ich dodać więcej.

      Usuń