Pear Williams Cake


Nazwa tego tortu jest zastrzeżona i strzeżona tak pilnie jak Mona Lisa w Luwrze, dlatego aby uniknąć niedomówień pozostańmy przy anglojęzycznej nazwie. Ciasto samo w sobie niezbyt skomplikowane, a efekt oceńcie sami na zdjęciach, bo smak jest po prostu boski i obłędny. Naprawdę dawno takiego cudeńka nie jedliśmy. Przepis pochodzi od stokolorowkuchni.blox.pl


Składniki (tortownica 24 cm):

Ciasto:
3 jajka
5 łyżek mielonych orzechów laskowych
3 łyżki cukru pudru

Masa biała:
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
200 g śmietany kremówki

Masa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
400 g śmietany kremówki
500 g mascarpone

Dodatkowo:
50 - 100 g orzechów laskowych 
kakao
2 - 3 gruszki najlepiej Williams
sok z 1 cytryny


Białka ubić na sztywno dodając cukier. Stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Wsypać  mielone orzechy i całość delikatnie wymieszać  Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 25 minut. Upieczony biszkopt ostudzić na kratce.
Tortownicę umyć i osuszyć. Na dno ułożyć wystudzony biszkopt. Na biszkopt ułożyć podprażone i przekrojone na pół orzechy laskowe. 
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić. Przestudzoną czekoladę miksować z mascarpone a następnie dodać do ubitej śmietany. Ubijać całość przez chwilę razem na niższych obrotach. Masę przełożyć na orzechy.
Gruszki obrać, pokroić na ósemki. Włożyć do soku z cytryny. Wyjąć i układać na białej masie. Jeśli mamy twarde gruszki trzeba je chwilę podgotować w syropie cukrowym. 
Masę czekoladową robić tak samo jak białą tylko dodając ciemną czekoladę. Gotową masę przełożyć na gruszki i wyrównać górę. I obsypać przesianym kakao. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin. Wierzch tortu udekorować orzechami. 























Komentarze

  1. Wygląda smakowicie, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste jest smakowity, warto spróbować!! Pozdrawiamy!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty