wtorek, 17 maja 2016

Sałatka jarzynowa



Klasyka, klasyka i jeszcze raz klasyka. Kiedyś bez niej nie mogło się obyć żadne spotkanie rodzinne. Krążyły legendy o mieszaniu jej w wannach tudzież innych dużych naczyniach. Przez jednych kochana przez innych znienawidzona - sałatka jarzynowa. Dziś już nieco zapominana dlatego pozwoliliśmy sobie na jej przypomnienie.  



Składniki:


3 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
1 puszka groszku konserwowego
¼ puszki kukurydzy
4 jajka
2 jabłka
4 ogórki kiszone
majonez
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz


Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki dokładnie umyć i gotować ze skórką w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka (zabrakło ich na zdjęciu) obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki kiszone również pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, dodać majonez, musztardę i śmietanę, wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz