poniedziałek, 30 maja 2016

Krupnik ze śliwkami



Krupniki i różnego rodzaju krupniczki gościły już u nas wielokrotnie. Jednak w takiej wersji krupniku jeszcze nie było. Dodatek suszonych śliwek nie tylko wpływa na jego kolor, ale daje ciekawy, niepowtarzalny smak. Jeśli jesteście ciekawi spróbujcie sami. 



Składniki:


100 g kaszy jęczmiennej
filet z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
100 g suszonych wędzonych śliwek
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz


Śliwki zalać letnią wodą, odstawić do namoczenia 10 min, pokroić na pół. Kurczaka opłukać i pokroić w paski. Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać i pokroić w drobna kostkę, pora w półplasterki. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej, włożyć warzywa i czosnek i smażyć 5 min. Dodać opłukaną na sicie kaszę, mięso, śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać sól i pieprz. Zalać wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 40 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz