czwartek, 5 maja 2016

Zapiekanka warzywna z kurczakiem


A dzisiaj taka fajna zapiekanka, faktycznie mocno warzywna, bo brakuje w niej dodatku skrobiowego. Całe danie opiera się na dużej ilości wszelakiej maści warzyw plus dobre, chude mięsko z ulubionymi przyprawami, pod pierzynką sosu śmietanowego i rozpuszczonym żółtym serem. To się musiało udać, pycha!!
 

Składniki:


1 podwójna pierś kurczaka
1 brokuł
1 nieduży kalafior
1 czerwona papryka
1 cebula
20 dag pieczarek
5 pomidorków koktajlowych
1 jogurt naturalny
3 ząbki czosnku
1 łyżka ulubionych przypraw (papryka, zioła, curry)
łyżka masła
łyżka oleju
sól
ser żółty


Filet z piersi umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i paprykę w kostkę. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie: brokuły 5-6 minut, kalafior 10 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, cebulę i paprykę. Połączyć z wyciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Wymieszać i dusić do wyparowania wody. Kurczaka przyprawić przyprawami, usmażyć na oleju. Przełożyć do żaroodpornej formy, na nim ułożyć różyczki kalafiora i brokułów, posypać cebulą, papryką i pieczarkami. Na wierzchu położyć pomidorki. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polać zapiekankę i posypać startym żółtym serem. Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz