piątek, 13 maja 2016

Zapiekanka warzywna z fasolką


Naszą kolorową zapiekanką przywołujemy wiosnę i lato. My korzystaliśmy z fasolki mrożonej (bo była w promocji ;)) ale doskonała będzie oczywiście świeża. Zapiekanka jest jak sama nazwa mówi warzywna, ale dla tych którzy bez mięsa wytrzymać nie mogą polecamy dodać podsmażone mięsa z kurczaka i będzie w sam raz. 


Składniki:

300 g mrożonej lub świeżej zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
100 g cebuli
1 świeża czerwona papryka
300 g cukinii
3 łyżeczka Vegety ziołowej
2 ząbki czosnku
1 opakowanie ciasta francuskiego 
3 jaja
200 ml śmietany
100 g sera feta


Mrożoną fasolkę szparagową wrzucić do osolonej wrzącej wody, chwilę pogotować i odcedzić. Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i paprykę pokrojoną w paseczki. Dodać plasterki cukinii, 2 łyżeczki Vegety ziołowej i razem dusić przez około 10 minut. Na końcu dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, posiekany czosnek. Wszystko schłodzić.
Ciasto francuskie rozwinąć i włożyć do blaszki (można trochę podpiec). Na ciasto wyłożyć duszone warzywa, zalać roztrzepanym jajkiem ze śmietaną, łyżeczką Vegety ziołowej, a następnie posypać startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C przez około 20 minut.












2 komentarze:

  1. Ach jak ja uwielbiam takie warzywne zapiekanki !!


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) my też za nimi przepadamy, bo nie tylko cieszą podniebienie ale również oko. Na pewno do pani zajrzymy.

      Usuń