poniedziałek, 9 maja 2016

Tarta z zielonymi szparagami



Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków*. Sezon się rozpoczął więc jedzmy szparagi.



Składniki:


1 pęczek szparagów zielonych
1 cukinia
1 por
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 ml śmietany 18%
3 jaja
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka oliwy
70 g sera żółtego
sól
pieprz 


Foremkę do pieczenia wyłożyć ciastem, brzegi zawinąć tworząc podwójną warstwę ciasta. Dno wysypać bułką tartą i wstawić do lodówki.
Szparagi pozbawić  zdrewniałych końcówek, przez minutę obgotować w osolonej wodzie. Każdą sztukę przekroić na 3 części.
Cukinię pokroić w kostkę. Pora drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
Warzywa wyłożyć na dno tarty.
Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Polać nimi warzywa. Wierzch posypać startym żółtym serem. Piec ok. 45 minut w temp. 200 stopni , aż masa się zarumieni. Przed podaniem odczekać kilka minut, tarta będzie się łatwiej kroić.



















*http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz