środa, 11 maja 2016

Dwukolorowe ciasteczka z rabarbarem



Proste a bardzo smaczne ciasteczka, no i oczywiście z majowym rabarbarem. Słodkie z kwaskowata nutą, posmakują nie jednemu łasuchowi. Doskonały przepis do wspólnego pieczenia razem z dziećmi. ciasteczka można zrobić w dwóch wersjach kolorystycznych, zależy co kto lubi.  




Składniki:


100 g masła 
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy 
2 jajka
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie 1 łyżka kakao
200 g rabarbaru


Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodawać po 1 jajku i części mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta odłożyć a do pozostałej części dodać kakao. 
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do obu ciast i całość delikatnie wymieszać . Łyżką nabierać niewielkie porcje masy i wykładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc nieregularne kopczyki. Ciasteczka piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz