czwartek, 19 maja 2016

Casserole z kurczakiem i ciecierzycą


Casserole czyli zapiekanka, ale nie taka zwykła do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni, ale oznacza dosłownie zapiekać. A zapiekamy tutaj nie dość, ze mięso to jeszcze super zdrowe dodatki, które sprawiają, że całość pachnie, wygląda, a przede wszystkim smakuje zabójczo dobrze!!


Składniki, 6 - 8 porcji:

8 udek kurczaka
250 ml przecieru pomidorowego 
125 ml czerwonego wina
125 ml intensywnego bulionu z kurczaka
4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy
1 puszka ciecierzycy
3 ząbki czosnku, w łupinkach
3 liście laurowe
4 gałązki pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu 

Marynata:

1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego oregano
skórka starta z 1 cytryny
3 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce o małych oczkach
2 łyżki oliwy z oliwek


Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wymieszać składniki marynaty i wysmarować nią kurczaka. Bardzo dobrze rozgrzać dużą patelnię lub garnek do zapiekania. Obsmażyć udka po około 3 minuty z każdej strony, najpierw skórką do dołu, później przewrócić na drugą stronę.
Wymieszać sos pomidorowy, czerwone wino, bulion, dodać posiekane anchois wraz z zalewą. Wlać na patelnię lub do garnka z kurczakiem i doprowadzić do wrzenia, gotować przez 2 - 3 minuty.
Przełożyć zawartość patelni do garnka (naczynia żaroodpornego). Dodać odsączoną ciecierzycę, czosnek w łupinkach i liście laurowe. Potrząsnąć naczyniem, aby rozprowadzić sos równomiernie, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Następnie odkryć naczynie i zapiekać przez 15 minut. Dodać pomidorki koktajlowe na gałązkach i piec ostatnie 15 minut.
Po upieczeniu wyjąć kurczaka z garnka a do sosu dodać mąkę wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody, wszystko zagotować. Ponownie włożyć kurczaka do garnka i podawać. Jeśli kurczak piekł się w blaszce do pieczenia, której nie można stawiać na ogniu, sos można zlać do rondelka. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz