Schab z rozmarynem pieczony na warzywach

Danie bardzo sprytne, bo w jednym naczyniu upieczemy sztukę mięsa na obiad jak i dodatek skrobiowy, już nawet surówka nie jest potrzebna, bo wśród warzyw mamy marcheweczki, papryki i cebulkę. Obiad gotowy w godzinę od pokrojenia składników i posypania ich przyprawami, o takie dania to my lubimy, a Wy??


Składniki:

500 g schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry grubości 1 cm
500 g ziemniaków
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1/2 czerwonej papryki
2 ząbki czosnki
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
świeży lub suszony rozmaryn - ilość wedle uznania
suszony majeranek - ilość wedle uznania
oliwa
sól, pieprz do smaku


Schab oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać zioła, doprawić solą i pieprzem, lekko spryskać oliwą i dokładnie wymieszać. Na dno blachy wlać kilka łyżek oliwy, wyłożyć warzywa, a na nich ułożyć plastry schabu. Blachę szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zostawić jeszcze na 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia się mięsa. Można też całość upiec w naczyniu żaroodpornym, najpierw przykrywając danie, a pod koniec rumieniąc już bez przykrywki.









Komentarze

Popularne posty