Kruche eski


Z 7 składników da się zrobić pyszne ciasteczka, tego nie musimy Wam udowadniać, ale chcemy i to robimy. Pójdźcie w nasze ślady, bo są smaczne, a kształty możecie sobie zrobić dowolne, oby powstały z wałeczków. Nam spodobały się w kształcie litery S.


Składniki:

10 dag masła 
10 dag cukru 
1 jajko 
35 dag mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka mleka 
kilka kropli aromatu waniliowego 

Masło utrzeć z cukrem na krem, dodać jajko i nadal ucierać, następnie przesiać do kremu mąkę z proszkiem i już ręka zacząć zagniatać ciasto w trakcie dodać mleko i aromat, wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę delikatnie podsypać mąką z ciasta utoczyć wałek i pociąć jak na kopytka, następnie każdą porcję ciasta utoczyć w cienki wałeczek i formować z nich ciastka (S, precelki i serduszka). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp.170°C około 15 min po upieczeniu wystudzić i udekorować np. białą czekoladą i posypką, ale można tylko posypać cukrem pudrem.











Komentarze

  1. dobrze że moja córcia ich nie widzi bo by zaraz chciała żebym je zrobiła;

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty