Kruche eski
Z 7 składników da się zrobić pyszne ciasteczka, tego nie musimy Wam udowadniać, ale chcemy i to robimy. Pójdźcie w nasze ślady, bo są smaczne, a kształty możecie sobie zrobić dowolne, oby powstały z wałeczków. Nam spodobały się w kształcie litery S.
10 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
35 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
kilka kropli aromatu waniliowego
10 dag cukru
1 jajko
35 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
kilka kropli aromatu waniliowego
Masło utrzeć z cukrem
na krem, dodać jajko i nadal ucierać, następnie przesiać do kremu mąkę z
proszkiem i już ręka zacząć zagniatać ciasto w trakcie dodać mleko i aromat,
wyrobić gładkie ciasto. Stolnicę delikatnie
podsypać mąką z ciasta utoczyć wałek i pociąć jak na kopytka, następnie każdą
porcję ciasta utoczyć w cienki wałeczek i
formować z nich ciastka (S, precelki i serduszka). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej
papierem do pieczenia blaszce i piec w temp.170°C około 15 min
po upieczeniu wystudzić i udekorować np. białą czekoladą i posypką, ale można
tylko posypać cukrem pudrem.
dobrze że moja córcia ich nie widzi bo by zaraz chciała żebym je zrobiła;
OdpowiedzUsuńLepiej niech je dojrzy, bo są pyszne ;)
Usuń