Egzotyczne ciasto z kaszą manną
Na widok tego ciasta, aż ślinka cieknie... i ma do czego. Pierwsze nasze ciasto ze świeżym ananasem okazało się strzałem w dziesiątkę, tylko niecierpliwi chłopcy czem prędzej otworzyli tortownicę i troszeczkę się porozpadało to nasze ananasowe pyszne ciastko. Nie róbcie tego, poczekajcie, aż ostygnie, a i chyba rozsądnym wyjściem będzie 15 minutowe podpieczenie samego spodu i dopiero wyłożenie masy na niego.
Składniki:
ciasto:
kostka masła
4 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
masa:
1 litr mleka
5 łyżek kaszy manny
3 łyżki cukru
jeden świeży ananas
Mąkę przesiać przez sito i wysypać na stolnicę. Dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie jednolite podzielić je na dwie części. Pierwszą wyłożyć na spód blaszki. Drugą odstawić na później.
Mleko zagotować i wsypać kasze i cukier. Całość mieszać aż do uzyskania gęstej masy. Przelać na ciasto. Ananasa pokroić w kostkę i wysypać na wierzch na masę. Pozostałą cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch. Całość włożyć do piekarnika i piec ok 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarze
Prześlij komentarz