Schab po cygańsku


Nie wiemy dlaczego ten schab jest po cygańsku, ale wiemy, że jest pyszny, kruchy, miękki i taki jak trzeba. Z czystym sumienie polecamy na niedzielny obiad, ale też na większą uroczystość, bo jest rewelacyjny, a do tego prosty i nieskomplikowany.


Składniki:

4 kotlety schabowe bez kości
5 -6 średnich marchewek
3 cebule
15 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz


Mięso opłukać, lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul. Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do chłodnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec przez 1,5 godziny (licząc od czasu wstawienia potrawy do piekarnika). Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny.


















Komentarze

Popularne posty