Indyjska sałatka z kurczaka
Smak Indii uzyskaliśmy w tej sałatce dzięki przyprawie, a w zasadzie mieszance przypraw curry. Bazę stanowi kurczak grillowany z różnymi dodatkami, a sos nie dość, że z curry to jeszcze lekko słodko-kwaśny dzięki dodatkowi miodu i cytryny.
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
3 krążki ananasa z puszki
30 g pistacji
500 g filetu z kurczaka
1 mała główka sałaty
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
Sos:
½ szklanki naturalnego jogurtu
1,5 łyżeczki curry
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka płynnego miodu
½ łyżeczki soku z cytryny
sól
pieprz
Zmieszać składniki sosu, doprawić solą i pieprzem. Łodygi selera drobno pokroić, ananasa pokroić w drobne cząstki. Kurczaka upiec na grillu lub w piekarniku i po wystudzeniu pokroić w niewielkie kawałki. Do salaterki wrzucić seler, ananas i orzechy, zalać sosem i wymieszać. Dodać kurczaka i ponownie starannie wymieszać. Porwaną sałatę rozłożyć na talerzu. Awokado obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać z sokiem z cytryny, i ułożyć je na sałacie. Mieszankę warzyw i kurczaka ułożyć na środku.
Komentarze
Prześlij komentarz