Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem


Kaszę jemy, szczególnie zimną, aby dostarczała naszym organizmom mikro i makro elementów tak niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Tutaj kasza w towarzystwie boczku, twarogu  i zapieczonego sera żółtego podbije Wasze podniebienia jak i nasze.


Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej
300 g boczku
300 g twarogu
1 szklanka kwaśnej śmietany
300 g żółtego sera
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy


Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni na rumiano. Twaróg dokładnie rozdrobnić widelcem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego włożyć połowę kaszy, posypać twarogiem i wytopionymi z boczku skwarkami. Na to wyłożyć resztę kaszy i polać wytopionym tłuszczem (jeśli naczynie jest małe można zrobić trzy warstwy).  Wierzch zalać śmietaną i posypać żółtym serem. Piec około 50 minut w temperaturze 160°C. 














Komentarze

Popularne posty