Galaretka truskawkowa
Galaretka nie musi być nudna, bo z torebki... Wystarczy trochę się postarać i zmiksować zdrowe, polskie, mrożone owoce, połączyć z żelatyną i mamy domową wersję sztucznego paskudztwa, zdrową, pyszną i pięknie się prezentującą.
Składniki:
750 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
80 g cukru brązowego (do smaku)
sok z 1 limonki
1 opakowanie cukru wanilinowego
18 g żelatyny namoczonej w 50 ml wody
Mrożone truskawki rozmrozić, zmiksować z niewielką ilością brązowego cukru. Żelatynę namoczyć w wodzie. Zmiksowane truskawki zagotować w rondelku z sokiem z limonki i cukrem wanilinowym. Do truskawek dodać namoczoną w wodzie żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Całość odstawić do przestygnięcia. Następnie przelać do kieliszków lub pucharków i wstawić do lodówki do zestalenia (na około 2 godziny). Galaretkę dekorować bitą śmietaną, czekoladą lub świeżymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz