Kurczak zapiekany z koprem włoskim
W temacie kurczaka jesteśmy mistrzami, bo lubimy ten rodzaj mięsa, bo jest dobry, łatwy w obróbce i nie ma żył... he, he. Ale okazało się, że można tego kurczaka fantastycznie podrasować kilkoma składnikami i okazuje się być interesującym niedzielnym daniem.
Składniki:
6 podudzi z kurczaka
1 koper włoski
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka wina białego
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
2 plasterki pomarańczy
olej
tymianek
papryka słodka
sól
pieprz
chilli
Umyć dokładnie koper i cebulę, osuszyć ręcznikiem papierowym i następnie pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć i przyprawić odrobiną papryki, chilli, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać trochę soku z cytryny i odstawić na 30 minut. Na rozgrzanym oleju obsmażyć podudzia z każdej strony aby nabrały lekko przypieczonego koloru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę z koprem - tak aby były lekko szkliste. Dodać wino, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, pół łyżeczki tymianku, pieprz i sól. Dusić około 10 minut i zalać podudzia w naczyniu żaroodpornym. Dodać obrany czosnek i plasterki z pomarańczy. Na każdym kawałku mięsa ułożyć odrobinę masła. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut aż mięso będzie miękkie i soczyste. Podawać z kaszą lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz