wtorek, 10 marca 2015

Zupa gołąbkowa

Z wyglądu niby zupa, a pachnie i smakuje gołąbkami, cuda jakieś. Nie to po prostu to zupa z duszona kapusta, pachnącymi latem pomidorami i kaszą z oczami, czyli kaszą jaglaną. Takie cuda tylko u Kulinarnych.


Składniki:

0,5 kg udek z kurczaka
2 marchewki 
1 pietruszka
2 cebule 
ok. 700 g kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
135 g suchej kaszy jaglanej
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki


Z udek, cebuli podpalonej nad ogniem i rozdrobnionej marchewki i pietruszki ugotować bulion, wyjąć udka obrać mięso. Na maśle podsmażyć drugą cebulkę pokrojoną w kostkę i posiekaną kapustę, aż zmniejszy swoją objętość. Dodać kaszę jaglana i gotować do miękkości. Dodać pomidory, zahartowaną śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać mięso rozdrobnione i posypać posiekaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz