Mazurek bakaliowy


Mazureczek jak ta lala, a wszystko dzięki tonie bakalii na nim. Ciasto tradycyjnie kruche podpieczone, a na wierzchu to co lubimy: rodzynki, orzechy, morele, śliwki, otarta skórka z pomarańczy czy migdały.. to co nam w duszy gra. 


Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl. mąki
2-3 żółtka 
¼ margaryny
¼ smalcu
1/3 szkl cukru
ew. otarta skórka z cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na ciasto kruche posiekać, zagnieść i schłodzić w lodówce. Rozwałkować placek, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec (jest to baza pod mazurek).

Masa bakaliowa

250 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, morele, śliwki itp.)
masło 
¾ szkl. cukru lub miodu
4 żółtka (ew. 2 całe jajka)
1 kwaśny dżem


Masło rozpuścić z cukrem dodać bakalie i podgrzać, lekko przestudzić i dodać żółtka. Spód kruchego i podpieczonego ciasta posmarować kwaśnym dżemem następnie wyłożyć masę bakaliową. Piec ok 15-20 minut. 











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty