Mazurek bakaliowy
Mazureczek jak ta lala, a wszystko dzięki tonie bakalii na nim. Ciasto tradycyjnie kruche podpieczone, a na wierzchu to co lubimy: rodzynki, orzechy, morele, śliwki, otarta skórka z pomarańczy czy migdały.. to co nam w duszy gra.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki
2-3 żółtka
¼ margaryny
¼ smalcu
1/3 szkl cukru
ew. otarta skórka z cytryny
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kruche posiekać, zagnieść i schłodzić w lodówce. Rozwałkować placek, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Podpiec (jest to baza pod mazurek).
Masa bakaliowa
250 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, morele, śliwki itp.)
masło
¾ szkl. cukru lub miodu
4 żółtka (ew. 2 całe jajka)
1 kwaśny dżem
jak ja uwielbiam te wszystkie bakalie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie my też :-), to jest nasz numer jeden na te święta :-)
Usuń