Wielkanocne tartaletki
Babeczki na Wielkanoc??? nic w tym dziwnego. ale babeczki z rzodkiewką, to budzi już nieco zdziwienie. Na te święta "kulinarni" polecają pachnące wiosną, kruche, wytrawne babeczki z pastą rzodkiewkową. Mogą być nie tylko pysznym świątecznym daniem, ale również ozdobą świątecznego stołu.
Składniki na babeczki (na około 65 sztuk, ale rozmiar mini):
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
150 g margaryny
1 żółtko
60-80 g wody (ok. 5 łyżek)
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól oraz margarynę. Wszystko posiekać nożem, aż kawałki masła będą bardzo drobne. Następnie dodać żółtko i wodę. Wszystko dokładni zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto. Z powstałego ciasta uformować kulę i na 10-15 minut wstawić do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować na grubość 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami kółka i wykleić foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Przygotowane w ten sposób foremki z ciastem, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piec ok. 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić i napełnić wcześniej przygotowana pastą.
Składniki na pastę:
pęczek rzodkiewek
kostka twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany 12%
pieprz, sól
pęczek koperku
pietruszka ozdobna
Rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Twaróg zblendować ze śmietaną, połączyć z rzodkiewkami i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyporcjować na pieczywie lub kruchych babeczkach i udekorować pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz