Blok


Mleczne, słodkie, bakaliowe, pyszne, łatwe i nie wiadomo co jeszcze można napisać o tym deserze. Dla amatorów nie pieczenia, a jedzenia słodyczy i to nie byle jakich słodyczy, bo z polskiego mleka w proszku ;)




Składniki:

2 szklanki cukru
1 margaryna
½ szklanki wody
400 g mleka w proszku
3 łyżki kakao
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
1 małe opakowanie herbatników
3 listki wafli
1 spora garść płatków kukurydzianych

Margarynę, cukier i wodę połączyć razem i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się połączą, zagotować. Mleko w proszku wymieszać z kakao i bakaliami oraz pokruszonymi waflami i herbatnikami. Suche składniki wsypać do płynnej masy i szybko energicznie wymieszać. Przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty