Sałatka z pomarańczami i pieczonym kurczakiem
Grillowany filet z kurczaka, świeża nuta pomarańczy i wiosenna zieloność sałaty. Do tego jeszcze jajka symbol życia i już jesteśmy pozytywnie nastawieni i chce nam się żyć no i oczywiście jeść
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat
1 filet z piersi kurczaka
2 duże pomarańcze
sok z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
1 czerwona cebula
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Marynata:
4 łyżki oliwy
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
szczypta sproszkowanych nasion kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Filet z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na pół, posmarować marynatą odstawić na godzinę do lodówki. Mięso piec kilkanaście minut na ruszcie w mocno nagrzanym piekarniku lub na grillu, by zrumieniło się na zewnątrz i pozostało soczyste w środku. Po ostygnięciu pokroić w paski. Pomarańcze obrać pozbawić białych części i pokroić na niewielkie cząstki. Należy to robić nad naczyniem, by zebrać wyciekający sok. Do naczynia z sokiem pomarańczowym dodać sok z cytryny, nieco posolić, wymieszać, by sól się rozpuściła, stopniowo wlewać oliwę, cały czas mieszając, by powstał gładki sos. Na talerzach układać mieszankę sałat i cząstki pomarańczy, polać sosem. Na sałacie ułożyć pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, paski kurczaka, jajka na twardo pokrojone w ćwiartki. Przybrać listkami natki pietruszki, doprawić do smaku pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz