Baba drożdżowa


- Udaj się babko, udaj....
No i się udała, a nie jest łatwo zrobić iście drożdżową babkę. Polecamy ten przepis dla wytrwałych wyjadaczy sztuki kulinarnej, bo wymaga czasu i nakładu pracy.


Składniki:

3,5 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
6 czubatych łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka pełnego mleka
2 łyżki masła
szczypta soli
50 g rodzynek
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania


Mleko, masło, cukier i cukier waniliowy podgrzać w rondelku do połączenia składników i przestudzić. W letnim mleku z masłem i cukrem rozpuścić drożdże. Poczekać aż drożdże zaczną pracować i rosnąć.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, rozkłócone jajko i rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą (chyba, ze jest to wygodna forma silikonowa, tak jak u nas). Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominem i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.










Komentarze

Popularne posty