Zupa z muli na białym winie
Składniki:
2 kg muli
100 g masła
0,7 l białego wina wytrawnego
szklanka śmietanki 30%
200 g boczku pokrojonego w drobną kosteczkę
3 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
Mule dokładnie oczyścić pod zimną, bieżącą wodą, wyrzucić te które się otworzyły lub te otwarte, dotknięte, a się nie zamykają. Masło rozpuścić dodać cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić, dodać boczek, posiekany czosnek i podsmażyć. Wlać wino i zredukować je, tak aby już nie był wyczuwalny alkohol, dodać śmietankę i wsypać mule. Podgrzewać na dużym płomieniu, intensywnie mieszając, aż wszystkie się otworzą. Posypać posiekana natka pietruszki i podawać z frytkami, najpierw wyjadając mule, a następnie zupę.
Komentarze
Prześlij komentarz