Zupa z muli na białym winie
Podstawowy przepis na mule czyli małże duszone w białym winie. Warunek jest taki, towar musi być świeży, a w polskich realiach jest to trochę kłopotliwe. Wyczytaliśmy, że dość świeże dostarcza pewien sklep z dostawą do domu, może warto spróbować. Niemniej jednak jest to przepis prosty, łatwy, a smak niezwykle wyrafinowany i morski.
Składniki:
2 kg muli
100 g masła
0,7 l białego wina wytrawnego
szklanka śmietanki 30%
200 g boczku pokrojonego w drobną kosteczkę
3 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
Składniki:
2 kg muli
100 g masła
0,7 l białego wina wytrawnego
szklanka śmietanki 30%
200 g boczku pokrojonego w drobną kosteczkę
3 cebule
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
Mule dokładnie oczyścić pod zimną, bieżącą wodą, wyrzucić te które się otworzyły lub te otwarte, dotknięte, a się nie zamykają. Masło rozpuścić dodać cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić, dodać boczek, posiekany czosnek i podsmażyć. Wlać wino i zredukować je, tak aby już nie był wyczuwalny alkohol, dodać śmietankę i wsypać mule. Podgrzewać na dużym płomieniu, intensywnie mieszając, aż wszystkie się otworzą. Posypać posiekana natka pietruszki i podawać z frytkami, najpierw wyjadając mule, a następnie zupę.
Komentarze
Prześlij komentarz