Sos pieczarkowy
Klasyka w czystej postaci, czyli sos pieczarkowy. 20 minut i dodatek do mięs, placków ziemniaczanych czy różnych kotlecików gotowy. A jak nie ma pomysłu na szybki obiad to i do ziemniaków czy jakiejś kaszy pasuje. Rach, ciach i obiad gotowy.
Składniki:
Składniki:
500 g
pieczarek
2 cebule
1/2
pęczka natki pietruszki
5 łyżek
śmietany
2 łyżki
mąki
2 łyżki
masła
1/2
szklanki wody
sól
pieprz
Cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle w
rondelku. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do podsmażonej
cebulki. Dodać sól, pieprz i pół szklanki wody. Dusić ok. 15 min. pod
przykryciem. Śmietanę z 2 łyżkami mąki zahartować i dodać do sosu. Pod koniec
duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz