Sos pieczarkowy

Klasyka w czystej postaci, czyli sos pieczarkowy. 20 minut i dodatek do mięs, placków ziemniaczanych czy różnych kotlecików gotowy. A jak nie ma pomysłu na szybki obiad to i do ziemniaków czy jakiejś kaszy pasuje. Rach, ciach i obiad gotowy.


Składniki:

500 g pieczarek
2 cebule
1/2 pęczka natki pietruszki
5 łyżek śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
sól
pieprz

Cebulę drobno pokroić i lekko podsmażyć na maśle w rondelku. Pieczarki umyć, pokroić w pół plasterki i wrzucić do podsmażonej cebulki. Dodać sól, pieprz i pół szklanki wody. Dusić ok. 15 min. pod przykryciem. Śmietanę z 2 łyżkami mąki zahartować i dodać do sosu. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną natkę pietruszki, ewentualnie doprawić.







Komentarze

Popularne posty