Zupa z brukselki
Zupa z brukselką dla amatorów zup jarzynowych i takich co to im brukselka pasuje. Bo to warzywo albo się bardzo lubi, albo wręcz odwrotnie bardzo nie lubi. Ulubionych smaków się nie wybiera, ale my proponujemy przełamać swoje przyzwyczajenia i sięgnąć po to niedocenione warzywo.
Składniki:
500 g brukselki
100 g wędzonego boczku
3 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 cebule
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
por
0,5 l bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić. Por obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Ziemniaki marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paseczki. Pokrojony boczek podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni (jeżeli boczek jest chudy można dodać odrobinę oleju), gdy boczek się zarumieni na patelnię przełożyć cebulę, czosnek i por, smażyć mieszając ok. 3 minut. Podsmażony boczek z warzywami przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Następnie do garnka przełożyć ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz brukselkę. Zupę gotować około 30 minut. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1/4 szklanki wody, wlać do zupy i zagotować. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Zupę można podawać posypaną natką pietruszki.
Uwielbiam zupy zawierające brukselki i nawet wczoraj robiłam taką, ale w wersji bezmięsnej ;) Następnym razem dodam koncentrat pomidorowy ;)
OdpowiedzUsuń