Babeczki z ajerkoniakiem
Pomimo, że te babeczki zawierają w sobie aż szklankę ajerkoniaku nie są alkoholowe, bo cały czysty alkohol z nich wyparowuje podczas pieczenia i pozostaje sam smak tego trunku. Dlatego z ręką na sercu polecamy je kierowcom.
Składniki:
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, likier i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Miksować do połączenia się składników. Masę przelać do foremek o dowolnych kształtach do 3/4 wysokości. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz