Duńska szarlotka bez pieczenia
Czy szarlotka może być w pucharkach? Okazuje się, że gdy jest duńska i bez pieczenia to tak. Polecamy wszystkim słodyczoholikom nie lubiącym piec. A szarlotka jak to szarlotka zawsze jest dobra.
Składniki :
4 duże jabłka
3 łyżki cukru
100 g biszkoptów
3 łyżki masła
szklanka zimnej śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
cynamon
2 łyżeczki kardamonu mielonego
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku dusić je z odrobiną wody, cukrem, 2 łyżeczkami kardamonu i 2 łyżeczkami cynamonu przez ok. 15 minut. Biszkopty zmiksować na kaszkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiksowane biszkopty, cynamon i smażyć często mieszając aż do zrumienienia biszkoptów. Po ostudzeniu nakładać naprzemiennie jabłka i biszkopty w szklankach. Udekorować bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz