Jabłka pieczone z musli


Lekki deser, przekąska z naszych polskich dobroci. Napchać do środka możemy oprócz musli czego chcemy innych owoców,czy bakalii, to co lubimy najbardziej i co będzie się komponowało z pieczonymi jabłkami. Deser polecany osobom chcącym co nieco zrzucić po zimie i nie tylko ;)


Składniki:

4 średnie jabłka
100 g musli
łyżka miodu
1/2 łyżki masła
woda do zalania musli

Z jabłek odciąć górną część na około 8 mm, wydrążyć je i oddzielić miąższ od gniazd nasiennych. Musli zalać wrzątkiem, tak aby naciągnęło wody, odstawić na około 30 minut. Po czym wymieszać z miodem, masłem wydrążonym jabłkiem pokrojonym w kostkę. Nadziać jabłka, przykryć "czapeczkami" i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 15-20 minut. Podawać na ciepło. Do wnętrza można dodać dowolnych bakalii.











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty