Babka czekoladowa


Nie wiem jak Wam, ale nam na widok tego ciasta cieknie ślinka, chociaż już dawno zapach po nim na pracowni wywietrzał to nie możemy się pozbyć tego iście szatańsko-czekoladowego smaku i wyglądu tej babki.


Składniki:

2 szklanki maki pszennej
2 jajka
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
125 g masła
½ szklanki mleka
tłuszcz i bułka tarta do formy

Polewa

100 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła


Masło, mleko i cukier przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia i połączenia się wszystkich składników. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do miski, dodać jajka i przestudzone mleko z masłem i cukrem. Wymieszać wszystko na gładkie ciasto.
Blaszkę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Upieczoną babkę wystudzić.
Czekoladę połamać i rozpuścić z dodatkiem masła. Polewą czekoladową polać babkę. Podawać po zastygnięciu polewy.


















Komentarze

Popularne posty